Frank Dassen is ambulant hulpverlener binnen de tak autisme van XONAR. Hij vertelt over de kracht van beweging.
Binnen XONAR heb ik me gespecialiseerd in het beïnvloeden van gedrag en leren via bewegen. Ik heb altijd interesse gehad in bewegen. Als kind wilde ik gymleraar worden maar later heb ik voor de zorg gekozen. Bij de autismehulp van XONAR kwam ik in aanraking met de training Rots & Water. Dat inspireerde mij enorm. Ik ben me hierop gaan toeleggen en dan specifiek op de auti variant ervan. We zijn in de hulpverlening gewend om veel te praten. Maar bij Rots & Water help je kinderen, jongeren en hun ouders door te bewegen. Door samen dingen te doen. Hierdoor lukt het soms sneller om de kern te raken, juist voor kinderen met autisme. Taal heeft immers veel nuances en betekenissen. Voor hen is taal daarom dubbel zo moeilijk.
We gebruiken zoveel taal om zo weinig te zeggen
Mijn kennis van bewegen heb ik uitgebreid via de opleiding voor psychomotorische kindercoaching. Dit houdt in dat je in de hulpverlening gebruik maakt van verschillende bewegingsvormen. Als de ontwikkeling van een kind verstoord is, kun je bewegen inzetten om de balans weer te herstellen. Als een kind bijvoorbeeld last heeft van faalangst dan leert het via bewegen dat het alle kwaliteiten heeft om steviger in zijn schoenen te staan en ontdekt het zelf hoe het beter kan omgaan met de angst. Zo kan het kind weer groeien.
Bewegen is leren door te doen
Binnen XONAR begeleid ik via bewegen ook ouders. Ik probeer hen aan de hand van verschillende oefeningen te laten ontdekken hoe ze dingen anders kunnen doen. Bijvoorbeeld rustiger blijven in stresssituaties, beter hun grenzen aangeven of eerder hulp inschakelen. Ze krijgen inzicht in zichzelf en hoe ze hun doelen kunnen realiseren. Ik geloof in de kracht van bewegen. Bewegen kun je zien als een soort van ervarend leren. Je gaat als ouder of kind niet zozeer aan de slag met moeilijke situaties maar meer met jezelf. Hierdoor werk je aan de basis of het fundament.
Mijn ambitie is om nog meer te groeien in het stukje bewegen en dan vooral gericht op jongeren met autisme en hun ouders. Als je eenmaal werkt voor deze doelgroep, dan kom je er niet meer van los. Autisme is heel breed en omvat veel facetten, bijvoorbeeld eten, zindelijkheid, angsten. Dat maakt het interessant. Maar nog veel belangrijker: kinderen met autisme zijn heel leuk. Ze zijn rechtuit, puur en eerlijk. En ook al kan dat soms heel direct zijn, ik vind dit prachtige eigenschappen.