XONAR biedt gespecialiseerde hulp aan jeugdigen (en vrouwen) die in aanraking zijn geweest met schokkende gebeurtenissen waardoor de ontwikkeling problematisch verloopt. Hierbij kan gedacht worden aan ervaringen met acuut of meervoudig (seksueel) geweld. Onze hulp is gericht op het herstellen van veiligheid en op de verwerking van mogelijke trauma's zodat de levenskwaliteit toeneemt, de opvoedrelatie in een gezin verbetert en het maatschappelijk functioneren (weer) mogelijk wordt.
Wilt u weten of u of uw kind hulp kan krijgen van XONAR, of wilt u professioneel advies, neem dan contact op met onze afdeling Entree. Ook kunt u contact opnemen met de toegang tot jeugdhulp in uw gemeente. Bij het toegangsloket in uw gemeente kunt u uw vragen of zorgen bespreken.
Bekijk hieronder een overzicht van onze hulpvormen.
Voor wie
Jeugdhulpverlening 0-18 jaar.
Behandeling van slachtoffers van seksuele grensoverschrijding en hun gezin.
Behandeling gericht op herstel binnen het gezin
Seksuele grensoverschrijding raakt vaak meer mensen dan het slachtoffer alleen. Alle personen binnen de vertrouwensrelaties die mee kunnen helpen bij het herstel van vertrouwen, kunnen uitgenodigd worden voor gesprekken als dat gewenst is. We werken systemisch, vanuit een contextuele visie.
Slachtoffer en pleger
Hulpverlening van CLAS is gericht op verwerking van de ingrijpende gebeurtenis en op het herstel van vertrouwen. Wij doen niet aan waarheidsvinding. We willen graag grensoverschrijders betrekken bij de behandeling en hen de mogelijkheid geven om bij te dragen aan een herstel van vertrouwen. Dit gebeurt altijd in overleg met het slachtoffer.
Hoe helpen we je?
CLAS biedt behandeling waarbij afgestemd wordt op de behoefte van het slachtoffer en overige betrokkenen. Denk hierbij aan gespreksvoering, non-verbale ervaringsgerichte therapie, EMDR en Writing Junior. We kiezen voor werkvormen die aansluiten bij behoefte en mogelijkheden van betrokkenen.
Hulp nodig?
Neem voor XONAR CLAS behandeling contact met uw verwijzer/ huisarts. Alle behandelaars zijn SKJ-geregistreerd
Download de folder >>
XONAR biedt daarnaast ook behandelgroepen die begeleiding bieden aan kinderen en jongeren waarbij er sprake is van complexe trauma-gerelateerde klachten of een trauma-gerelateerde stoornis. De kinderen en jongeren verblijven hier 24 uur per dag. Deze kinderen en jongeren hebben schokkende gebeurtenissen meegemaakt waardoor de ontwikkeling problematisch verloopt. Dit kan te zien zijn in de sociale-, emotionele-, cognitieve-, lichamelijke- of gedragsmatige ontwikkeling bij de kinderen. Naast complexe trauma-gerelateerde klachten kunnen er nog andere problematieken zijn ontstaan, zoals angsten of gedragsproblemen. Deze staan echter niet op de voorgrond, maar zijn voortvloeiend uit de trauma-gerelateerde problematiek.
In de groep wordt er gewerkt aan traumaverwerking, het verminderen van ernstige gedrags- en emotionele problemen en het leren van vaardigheden. Uitgangspunt is om de jeugdige na een periode van intensieve behandeling weer thuis te plaatsen, dan wel een stabiele gezinsvervangende plek te bieden. Het gezin krijgt ook vanaf het begin begeleiding om de terugkeer van de jeugdige in het gezin mogelijk te maken, gericht op het optimaliseren van de ouder-kind relatie. XONAR beschikt over een behandelgroep voor 6-12 jarigen en een groep voor 12-23 jarigen.
Kaydee is pas 13 als ze een einde aan haar leven probeert te maken. Het duurt enkele maanden voordat ze dit aan haar moeder vertelt, waarna er meteen hulp wordt ingeschakeld. Na veel gesprekken wordt duidelijk dat er sprake is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Lees het hele verhaal