
Pleegzorg is er in verschillende vormen, afhankelijk van de situatie van het kind en de mogelijkheden. In geval van een uithuisplaatsing is er vaak behoefte aan voltijd zorg. In andere gevallen is deeltijdpleegzorg een oplossing, waarbij het kind bijvoorbeeld elke twee weken een weekend bij het pleeggezin verblijft.
Het maakt niet uit of u getrouwd, samenwonend of alleenstaand bent, of u zelf al kinderen hebt, welke religie of geaardheid u hebt – iedereen die een kind een gezonde, stabiele basis kan bieden, kan in aanmerking komen voor pleegouderschap. Heeft u interesse in pleegouder worden?
Hieronder leest u alles over de verschillende vormen van pleegzorg: netwerkpleegzorg, bestandspleegzorg, langdurige- en deeltijdpleegzorg en crisispleegzorg komen aan bod.
Bij netwerkpleegzorg wordt een kind opgevangen door iemand uit zijn of haar eigen omgeving, zoals grootouders, ooms en tantes, familievrienden of een andere bekende volwassene. Dit zorgt voor continuïteit en vertrouwdheid in het leven van het kind. Daarom geven wij in de meeste gevallen de voorkeur aan netwerkpleegzorg. Pas als er geen geschikte plek binnen het eigen netwerk van het kind en de ouders gevonden wordt, kijken we verder naar bestandspleegzorg.
Voordelen van netwerkpleegzorg:
Netwerkpleegouders worden, net als reguliere pleegouders, gescreend en begeleid door XONAR om ervoor te zorgen dat het kind in een veilige en stabiele omgeving opgroeit. De ouders en/of wettelijke vertegenwoordigers van het kind dienen pleegzorg aan te vragen bij de gemeente.
Bekijk het verhaal van Romeo en SylviaBij bestandspleegzorg wordt een kind geplaatst bij een pleeggezin dat is aangemeld bij XONAR en nog geen eerdere band heeft met het kind. Dit kan een tijdelijke plaatsing zijn of een langdurige plaatsing wanneer terugkeer naar de biologische ouders niet mogelijk is.
Waarom kiezen voor bestandspleegzorg?
• U biedt de stabiele en liefdevolle omgeving voor een kind dat dit nodig heeft.
• U krijgt uitgebreide begeleiding en ondersteuning van XONAR.
• U bent geschikt om tijdelijke en/of langdurige plaatsingen te bieden.
Mensen die zich aanmelden voor bestandspleegzorg doorlopen een voorbereidingstraject, waarbij ze gescreend en getraind worden. Vervolgens bekijken we welke vorm van pleegzorg beste bij hen past.
Bestandspleegzorg kan verschillende vormen hebben. We onderscheiden hieronder de vormen crisispleegzorg, langdurige pleegzorg en deeltijdpleegzorg.
Soms moet een kind acuut uit huis geplaatst worden vanwege een crisissituatie. Denk hierbij aan mishandeling, verwaarlozing of plotselinge uitval van de ouders. In zo’n geval biedt crisispleegzorg een directe, tijdelijke oplossing.
Wat houdt crisispleegzorg in?
• Kinderen worden met spoed opgevangen in een veilig en stabiel gezin
• Crisispleegouders zijn getraind om in noodsituaties opvang te bieden.
• De opvang duurt meestal enkele dagen tot maanden, totdat een meer permanente oplossing is gevonden.
Crisispleegouders krijgen extra ondersteuning en een vergoeding om de eerste opvangperiode goed te laten verlopen. Ook kunnen zij, net als alle andere pleegouders, terecht in ons materialendepot MAX om alle spullen die zij nodig hebben, direct en gratis op te kunnen halen. Als crisispleegouder biedt u een kind de rust, liefde en stabiliteit die hij of zij op dat moment nodig heeft.
Wanneer duidelijk is dat ouders (voorlopig) niet voor hun kind kunnen zorgen en er is geen netwerkpleeggezin waar het kind naar toe kan gaan, dan wordt er een pleeggezin in het bestand van XONAR gezocht. Hierdoor is er de ruimte om op te groeien in een veilige gezinssituatie. Het streven is dat een kind weer teruggaat naar de ouders. Soms kan dit ook, maar vaak blijft een kind meerdere jaren en soms tot aan de volwassenheid bij het pleeggezin wonen. Pleegouders zorgen dus voor het pleegkind voor zolang het nodig is.
Bekijk het verhaal van Demelza en NorbertDeeltijdpleegzorg is een flexibele vorm van pleegzorg waarbij een kind op vooraf afgesproken momenten in een pleeggezin verblijft. Bijvoorbeeld bij kinderen wiens ouders psychische of fysieke uitdagingen hebben. Dit kan bijvoorbeeld in de weekenden, tijdens vakanties of op vaste dagen in de week zijn , maar niet meer dan drie dagen per week.
Voor wie is deeltijdpleegzorg geschikt?
• U wilt graag iets bijdragen maar kunt geen fulltime pleegouderschap bieden/
• U wilt een kind graag een stabiele basis bieden op regelmatige tijden.
• U wilt graag ouders en kind ondersteunen om rust en balans te vinden in hun leven.
Als deeltijdpleegouder helpt u bij het ontlasten van de ouders en geeft u het kind extra stabiliteit en ondersteuning. Doordat de ouders even rust hebben, zijn zij ook beter in staat er voor het kind te zijn op de andere momenten. Deeltijdpleegzorg betekent niet dat u alleen maar leuke dingen doet op de tijden dat het kind bij u verblijft. Het gaat er juist om dat u een huiselijke sfeer biedt.
Wilt u een kind een veilige plek bieden, tijdelijk of langdurig? Bij XONAR helpen we u graag bij het vinden van een vorm van pleegzorg die bij u en uw situatie past. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Neem contact op met XONAR via pleegzorg@xonar.nl of 043 604 55 55, bezoek eens een informatieavond bij u in de buurt of vraag een informatiepakket aan.