
Wilt u graag pleegouder worden maar weet u niet waar u moet beginnen? De eerste stap is om u goed te laten informeren over pleegzorg. Dit kan op verschillende manieren:
Onze medewerkers van pleegzorg helpen u graag verder. U kunt hen bereiken via 043 604 55 55 of via pleegzorg@xonar.nl.
Wilt u meer weten over pleegzorg? Vraag dan vrijblijvend een informatiepakket pleegzorg aan via onderstaande button. Een medewerker van pleegzorg neemt daarna contact met u op om eventuele vragen te beantwoorden.
informatiepakket aanvragenWij organiseren regelmatig kleinschalige informatieavonden over pleegzorg in Maastricht, Heerlen en online. In twee uur tijd maakt u kennis met de wereld van pleegzorg en alles wat daarbij komt kijken.
Tijdens de bijeenkomst vertellen een ervaren pleegouder en een medewerker Voorbereiding, Selectie en Matching (VSM) over pleegzorg en hun eigen ervaringen. Uiteraard is er voldoende ruimte om vragen te stellen.
Wilt u erbij zijn? Via onderstaande button vindt u meer informatie, inclusief data en locaties.
Aanmelden informatiebijeenkomstHeeft u een informatiebijeenkomst bijgewoond en wilt u verder uitzoeken of pleegzorg bij u en uw gezin past? Dan komen twee medewerkers pleegzorg bij u thuis langs voor een kennismakingsgesprek. Samen bespreken we dan of u gaat deelnemen aan ons voorbereidingsprogramma STIP. Besluiten we samen om door te gaan? Dan start u als aspirant-pleegouder.
Als u aan de basisvoorwaarden voldoet, kunt u starten met het voorbereidingsprogramma STIP (Selectie en Training in Pleegzorg). Dit programma bestaat uit groepsbijeenkomsten en een aantal persoonlijke gesprekken bij u thuis. Na afronding van STIP beslist u of u definitief pleegouder wilt worden. Als ook wij geen bezwaren zien, wordt uw gezin opgenomen in ons bestand van beschikbare pleegouders en kan het matchingsproces starten.
Om pleegouder te worden moet u minimaal 21 jaar zijn en een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kunnen overleggen. Verder maakt het niet uit of u alleenstaand of getrouwd bent, wat uw geaardheid is of welke religieuze achtergrond u heeft. Wat telt, is dat u een kind een veilige en stabiele leefomgeving kunt bieden. Dit wordt getoetst door XONAR als pleegzorgorganisatie.
Formeel gezien is er geen maximumleeftijd voor pleegouderschap. Het verschilt per vorm van pleegzorg hoe belangrijk de leeftijd is. Voor deeltijdpleegzorg is de leeftijd van de pleegouder bijvoorbeeld minder belangrijk dan bij langdurige pleegzorg.
Er zijn meerdere vormen van pleegzorg mogelijk. Zo is er bijvoorbeeld netwerkpleegzorg, waarbij een kind wordt opgevangen binnen zijn of haar omgevingen, zoals grootouders of familievrienden. En wist u bijvoorbeeld dat wij ook deeltijdpleeggezinnen zoeken voor bijvoorbeeld enkele dagen per maand? Of dat er een waardevolle rol is weggelegd voor crisispleegouders in het geval dat een kind per direct uit huis geplaatst moet worden?
Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende vormen van pleegzorg. Ontdek welke vorm het beste bij u past.
Ontdek meerBenieuwd hoe het is om pleegouder te zijn? Lees en bekijk inspirerende pleegzorg verhalen van pleegouders die hun ervaringen delen. Hierin leest u zowel over de mooie momenten als de uitdagingen van pleegouderschap.
Naar de ervaringsverhalen