07-05-2020

Als het even niet lukt thuis

Het corona virus heeft veel invloed op ons dagelijks leven. Het brengt ons samen, maar kan ook zorgen voor spanningen.

We zijn veel meer thuis dan gewoonlijk en hebben minder sociale contacten dan we gewend zijn. We maken er het beste van, maar het kan ook zijn dat we ons soms alleen, bang of verdrietig voelen. Dat is heel begrijpelijk. Maar wat als de spanningen oplopen, als je je zorgen maakt over je buren, vrienden of andere mensen in je omgeving? Oordeel dan niet, maar ga op zoek naar wat je voor die ander kunt betekenen. Naomy Rojnik, hulpverlener bij XONAR en oprichter APP CARE-FREE heeft een aantal tips die kunnen helpen om deze tijd door te komen en wat je kunt doen als je je zorgen maakt over jezelf of een ander.

Thuis zijn
Thuis zijn heeft nu veel meer inhoud dan voorheen. We moeten ons aan de maatregelen van de overheid houden en dus zoveel mogelijk binnen blijven. Scholen en opvang zijn voor velen dicht. Even er tussen uit met vrienden/familie of sporten in de sportschool kan nu niet. Ontspanning vinden wordt lastiger. Velen van ons werken vanuit huis en moeten lesgeven aan hun kinderen. Deze combinatie is nieuw en kan bij momenten lastig zijn.

Een dagplanning kan helpen, maar heb het er dan ook over met elkaar wat je kunt doen om deze dagplanning te laten slagen. Vraag niet te veel van jezelf en de ander in deze situatie. Als het vandaag even niet gaat dan is er morgen weer een nieuwe dag. We hebben allemaal de tijd nodig om aan deze situatie te wennen. Probeer het morgen opnieuw en leer dan van vandaag. Misschien was het gewoon te veel, plan dan minder in. Misschien lukt het vandaag wel, had je gewoon je dag niet gisteren. Dat mag. Geef hier ruimte voor. Plan ook ruimte in om even niks te doen of alleen dat te doen waar je op dat moment zin in hebt. Leuke dingen doen kan ook binnenshuis. Ga op zoek naar dingen die jij leuk vind om te doen. Weet je niet waar je moet beginnen met zo’n planning vraag dan hulp aan school of zoek online naar voorbeelden en kijk wat bij jouw gezin past.

Ben er voor elkaar en laat anderen er voor jou zijn
Ondanks dat je nu niet met anderen kunt afspreken op de manier zoals we dat gewend waren, kun je er wel voor elkaar zijn. We kunnen videobellen, appen, mailen of misschien wel gewoon ouderwets een kaartje sturen.. Vraag hoe het met de ander gaat. Deel jouw ervaringen met een ander. Deel de mooie momenten, maar ook als het even niet zo goed gaat. Je bent niet de enige die hier zijn weg in moet vinden. Soms kan het al opluchten om erover te praten en soms kan een ander met verrassende ideeën komen die jou kunnen helpen. Als dat niet voldoende is voor jouw situatie, kun je samen op zoek gaan naar oplossingen. Zo sta je er niet alleen voor. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit met een hulpverlener te bespreken waar jij je goed bij voelt. Er zijn diverse kanalen waar je (anoniem) contact kunt leggen met een hulpverlener. Ook wij, XONAR, denken graag met jou mee.

Onthoud dat je niet de enige bent & het is oké is als het even niet gaat. Ben er voor elkaar en laat de ander er voor jou zijn!

Kindermishandeling
Denk je dat er sprake is van kindermishandeling? Kun je de ouders niet bereiken? Wil je wel iets voor het kind/de jongere kunnen betekenen, maar weet je misschien niet hoe? Op deze manier kun je toch iets betekenen:

  • Vraag regelmatig aan het kind/de jongere hoe het met hem/haar gaat.
  • Benoem dat je er voor hem/haar bent als het nodig is. Laat weten dat je aan hem/haar denkt.
  • Verwijs het kind/de jongere naar de gratis en anoniem te gebruiken APP CARE-FREE over kindermishandeling door en voor jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar en ouder. CARE-FREE geeft informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen als je je zorgen maakt over jezelf of een ander. Vervolgens kan het kind/de jongere zelf kiezen of en met wie hij/zij dit bespreekbaar maakt : een hulpverlener zoals Veilig Thuis of de Kindertelefoon of een iemand anders waar ze vertrouwen in hebben.
  • Geef ruimte aan het kind om de informatie te verwerken en de keus te maken om wel/geen hulp te zoeken voor de situatie. Vraag of hij/zij er wat aan heeft gehad en of je nog iets kunt betekenen of ergens bij kan helpen.

Als het kind of jongere vervolgens naar jou toe komt ben dan een luisterend oor. Oordeel niet en zoek samen naar hulp.. Ook hier kan de CARE-FREE app helpen!

Contactgegevens van partijen die kunnen helpen
Natuurlijk denken wij vanuit XONAR graag mee, daarnaast zijn er diverse andere partijen die u kunt bereiken.

APP CARE-FREE
Informatie voor jongeren van 10 tot 18 jaar over kindermishandeling.
Gratis te downloaden via de Google Play Store en de Apple App Store.

#goedverbonden
Voor een luisterend oor of advies bij spanningen binnen het gezin.
Op werkdagen van 08.00 uur tot 18.00 uur bereikbaar, ook voor kinderen
Telefoonnummer: 085-8640164

de Luisterlijn
Voor iedereen die wilt praten over verdriet, verlies, zorgen, eenzaamheid of iets anders.
24 uur per dag bereikbaar
Telefoonnummer: 0900-0767
Chat: www.deluisterlijn.nl

Veilig Thuis
Voor advies, ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling.
24 uur per dag bereikbaar
Telefoonnummer: 0800-2000
Mail: contact@veiligthuiszl.nl (Zuid-Limburg) of info@veiligthuisnml.nl (Noord-Limburg)

Kindertelefoon
Voor jongeren van 8 tot 18 jaar om (anoniem) te praten over allerlei onderwerpen
Elke dag van 11.00 uur tot 21.00 uur bereikbaar
Telefoonnummer: 0800-0432