Tijdens de Week van het Vergeten Kind wordt de Hartenhuis Award uitgereikt. XONAR hulpverlener Samira Niks is hier voor genomineerd.
Samira Niks, ambulant hulpverlener bij XONAR, is als een van drie hulpverleners genomineerd voor een van de categorieën, namelijk ‘meest inspirerende ambulant hulpverlener 2020’.
‘Heel bijzonder dat ik genomineerd ben, vooral omdat ik gewoon mijn werk doe! Ik werk al 20 jaar met jongeren vanaf 16 jaar, een heerlijke doelgroep. Ik doe dit met veel plezier, vol passie en gedrevenheid’ vertelt Samira.
Samira werkt al lange tijd bij XONAR en doet dit vol overgave. Het is volgens haar vooral heel belangrijk om betrouwbaar en voorspelbaar te zijn. En daarvoor moet je ook geduldig zijn én soms een lange adem hebben. Het is belangrijk om te focussen op het positieve zodat er een positieve verandering ontstaat, ook al is die nog zo klein.
‘Jongeren weten precies van zichzelf waar ze minder goed in zijn, dat kunnen ze heel goed benoemen. Maar als je vraagt waar ze goed in zijn blijft het vaak stil. Er wordt te vaak ingegaan op dingen die minder goed gaan. Ik zoom juist in op de krachten en vaardigheden van de jongeren en vergroot dit’ geeft Samira aan.
Samira werkt echt vanuit haar passie voor de jongeren. Dit is ook te merken aan haar flexibiliteit. Zo bestaan er tal van voorbeelden waarbij ze, buiten haar reguliere werktijden, toch jongeren te woord stond, bezocht of hielp.
‘Op zaterdagochtend (mijn vrije dag), belt een jongere mij op terwijl ik haar officieel niet meer begeleid. Ze woont samen met haar pasgeboren kindje (1 week oud) bij een instantie. Haar baby had een oogontsteking en ze moest naar de huisartsenpost, maar ze wist niet goed hoe ze daar naar toe kon met haar baby. Haar huidige verblijf en hulp vertellen haar dat ze de bus kan nemen. De desbetreffende jongere is 18 jaar en is net moeder geworden. Ik heb van zaterdagochtend tot zaterdagmiddag 15.00 uur met moeder en baby in het ziekenhuis gezeten. De baby moest direct opgenomen worden. Het gaat niet om vervoer, het gaat om de steun en er zijn voor de jongeren. Zodat ze weten dat ze er niet alleen voor staan. We hebben het hele weekend contact gehad met elkaar en maandagavond ben ik ze gaan halen. Moeder en baby maakten het weer goed en mochten weer naar huis’ aldus Samira.
Volgens Samira is het belangrijk om haar werk op deze manier te kunnen doen en ze geeft aan dat dit alleen maar kan als ze voldoende gefaciliteerd wordt. Natuurlijk gaat alles wat ze doet in overleg met haar gedragswetenschapper, maar ze is enorm tevreden met de vele mogelijkheden die er zijn.
‘Ik ben mega, mega TROTS dat ik bij een organisatie werkzaam ben die mij altijd steunt in verschillende situaties of verzoeken welke ik indien in het belang van de jongeren!’ sluit Samira af.
Op 29 januari wordt tijdens een feestelijke uitreiking bekend wie de winnaar is van de categorie ‘meest inspirerende ambulant hulpverlener 2020’. Wij duimen voor Samira en zijn al enorm trots op haar nominatie.
Meer weten over de uitreiking van de awards of de Week van het Vergeten Kind?