11-09-2024

Verklaring directie: Voortgang herstelplan

Voortgang herstelplan
XONAR heeft zich de afgelopen tijd ingezet om tot een duurzaam (financieel) herstel te komen. De gemeente Maastricht (voorzitter Jeugdregio Zuid-Limburg) ziet dat XONAR het afgelopen jaar hard heeft gewerkt, maar dat ondanks alle maatregelen uit het herstelplan nog geen sprake is van een duurzaam herstel. 

Huidige stand van zaken 
Onlangs is in het bestuurlijk overleg tussen de betrokken wethouders op dit dossier en het bestuur van XONAR besproken dat de komende drie maanden nog wordt gezocht naar mogelijke fusiepartners. Daarnaast wordt bij de Jeugdautoriteit advies gevraagd, welke trede (volgens het Draaiboek Continuïteit Jeugdhulp) past bij de situatie waarin XONAR zich bevindt. XONAR is momenteel ingeschaald in trede 3. Bij opschaling naar een hogere trede (conform het Draaiboek) hoort een grotere invloed voor de gemeenten. Dat betekent alternatieve scenario’s verkennen (trede 4) of richten op gecontroleerde overdracht van zorg (trede 5). Op basis van de verkregen inzichten wordt over drie maanden een definitief besluit genomen over het vervolg.

De zorg gaat door 
Voor onze cliënten verandert op dit moment niets. Zorgcontinuïteit is de prioriteit van zowel XONAR als de gemeenten. We beseffen dat we in een lastig en onzeker traject zitten, maar zien veerkracht in onze organisatie. Onze medewerkers tonen onverminderde inzet en betrokkenheid bij hun werk en de cliënten die ze in zorg hebben. 

Wat gaat er gebeuren? 
We blijven werken aan duurzaam herstel van XONAR en voeren nog altijd gesprekken met potentiële partijen voor een fusie. Daarnaast staan we in contact met de gemeenten en de Jeugdautoriteit over de mogelijke inschaling van onze organisatie in trede 4 of 5 van het Draaiboek Continuïteit Jeugdzorg en de gevolgen hiervan. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, informeren we alle betrokkenen daarover. 

Directieteam XONAR