Marco werkt als ambulant hulpverlener binnen JENS en is heel blij met de grote invloed die hij zelf heeft in het hulpproces.
Marco had het prima naar zijn zin in zijn vorige baan als jeugdconsulent in Heerlen. Toch miste hij een stukje diepgang. Toen er een vacature vrijkwam bij XONAR besloot hij te reageren. De initiële vacature bleek niet te passen maar recruiter Kitty zag een andere mogelijkheid voor hem. Op die manier startte Marco in januari als ambulant hulpverlener bij JENS.
JENS is een coöperatie die onder andere verantwoordelijk is voor de ambulante hulpverlening in drie gemeentes, namelijk Heerlen, Landgraaf en Voerendaal. XONAR participeert in deze coöperatie. Marco is werkzaam in gemeente Heerlen, in dezelfde wijk waar hij voorheen jeugdconsulent was.
‘Dit maakte mijn start wel een stukje makkelijker. Ik was al bekend met de wijk en het professionele netwerk. Het was natuurlijk wel even wennen voor mensen dat ik een andere functie had!’
De cultuur binnen XONAR ervaart Marco als heel fijn. Er is een goede lijn tussen professionaliteit en gezelligheid. Iedereen weet wanneer ze moeten werken, maar er is ook ruimte voor een gezellig praatje of een grapje. XONAR collega’s zoeken elkaar zeker op binnen JENS, maar ook de samenwerking met de andere organisaties verloopt heel goed.
‘We zijn ons natuurlijk allemaal bewust van de organisatie waar we vandaan komen, maar collega’s zijn toch collega’s ook al zijn ze van andere organisaties. We doen het echt samen.’
Over zijn werk raakt Marco bijna niet uitgepraat. Hij is erg enthousiast over wat hij doet en vooral over hoeveel inspraak hij heeft in de vorm van hulpverlenen. Binnen JENS wordt niet met arrangementen vanuit de gemeentes gewerkt, maar met een totaalbedrag voor de hulpverlening. Dit zorgt er volgens Marco voor dat ze in de hulpverlening niet zo beschikkingsafhankelijk zijn.
‘Wat ik heel tof vind is dat je als hulpverlener binnen JENS samen met je gebiedsmanager en je gedragswetenschapper kunt bepalen wat je inzet is in het hulptraject. De duur, de hoeveelheid uren, dat bepaal je samen en is niet meer afhankelijk van een beschikking. Natuurlijk wordt daarin wel kritisch gekeken naar wat er nodig is. Dit wordt steeds weer geëvalueerd en bijgesteld. Maar het zorgt echt voor meer vrijheid en flexibiliteit. Ik heb daarin heel erg het gevoel dat mijn professionele mening wordt gewaardeerd. Ik heb echt een stem in het hulpproces.’
Waar hij eerst wat diepgang miste in zijn werk, ziet hij zijn werk nu echt als een mooie uitdaging. Hij komt bij een grote verscheidenheid aan gezinnen over de vloer en dat zorgt ervoor dat hij zichzelf regelmatig de spiegel voorhoudt.
‘Ik probeer altijd echt open te staan voor feedback. Mijn normen en waarden hoeven natuurlijk niet hetzelfde te zijn als die van een cliënt, maar ik wil er wel begrip voor hebben. Daarom vraag ik ook altijd aan de cliënt of ze tevreden zijn met onze hulpverlening in het algemeen en mij als hulpverlener specifiek. Op die manier kan ik het beste aansluiten bij wat goed is voor de jongeren en gezinnen.’
En of deze functie hem voldoende diepgang blijft bieden de komende jaren? Dat weet Marco nog niet. Hij is in ieder geval enthousiast over de grootte van XONAR en de mogelijkheden die deze grootte met zich meebrengt op het gebied van werken in verschillende specialisaties.