OP BEZOEK BIJ HANNEKE

Hoe word je als alleenstaande, druk werkende vrouw, pleegmoeder?

Jaren geleden las Hanneke bij kennissen een folder over pleegzorg. Het betrof een artikel over een alleenstaande dame die weekend-pleegzorg aanbood.

Hanneke; “Dat past bij mij”. Hanneke was in aanvang meer gecharmeerd van de optie adoptie, dit vanwege de rechten en plichten als adoptieouder. Pleegzorg is in principe immers tijdelijk. Maar door de optie deeltijd pleegzorg, werd pleegzorg een serieuze optie. Daarbij krijg je bij pleegzorg een gratis expertise netwerk in de vorm van ondersteuning van XONAR.

Op het sterfbed van haar moeder, vertelde haar moeder dat zij Hanneke een goede opvoeder vond. Hanneke beloofde haar moeder; er komen kinderen. En volgens de begeleider pleegzorg (Sandra), die ook aanwezig is, geldt bij Hanneke: Afspraak = Afspraak!

Maar ‘houden van’, hoeft niet persé van een kind van je eigen bloed te zijn, vertelt Hanneke.

Daarom besluit Hanneke in maart 2016 een informatieavond van XONAR Pleegzorg te bezoeken. Hierna gunt zij zichzelf de tijd om goed na te denken en te overleggen met familie en vrienden. “Ik woon wel alleen, maar ben niet alleen”. Hanneke heeft op dat moment een zeer druk leven. Zij is laborante en volgde destijds een opleiding ergo-therapie.

Xonar-Ervaringsverhaal-Hanneke-01.jpg

In september van dat jaar, start Hanneke met het voorbereidingsprogramma voor aspirant pleegouders (STIP, Selectie, Training In Pleegzorg). Hanneke kijkt met veel plezier terug op de STIP. Het is leuk en interessant dat je in aanraking komt met alle vormen van pleegzorg. Alle aspirant pleegouders onderzoeken welke vorm van pleegzorg het beste bij hun past. Er is nog steeds veel contact met de STIP collega’s. 


Door de optie deeltijd pleegzorg, ben ik anders naar de toekomst gaan kijken. Iedereen heeft het idee dat pleegzorg 7 x 24 uur is, maar dit is absoluut niet zo.

In december 2016, tijdens het eindgesprek van de STIP, kwamen de trainers met een voorstel bij mij. Emma, op dat moment 6 jaar oud, zocht een weekend-pleeggezin. 


Na een aantal afspraken met de ouders en Emma, bleef Emma met carnaval de eerste keer logeren. Emma is visueel gehandicapt en heeft een vorm van autisme. Hanneke is auditief beperkt. Dit leidt tot een bijzondere klik. Het feit dat Hanneke auditief beperkt is, wil niet zeggen dat een kind niet goed kan opgroeien bij haar. Hier is tijdens de training uitgebreid over gesproken. Voor de kinderen die net starten met leren praten, zou het wellicht niet een ideale match zijn geweest. Maar de match Emma – Hanneke blijkt een schot in de roos.

Openheid naar ouders is heel belangrijk, aldus Hanneke.

Het is heel bijzonder; ouders geven jou hun kind! Je doet dit als ouder voor je kind. Ik heb heel veel respect voor ouders. Er moet een basis van vertrouwen zijn. De ouders van Emma houden zielsveel van hun kind, maar kunnen een rustmoment gebruiken en gunnen Emma een rustmoment. Omdat het vrijwillige hulpverlening betreft (gezag ligt volledig bij ouders), is je enige zekerheid dat je geen zekerheid hebt!

Hanneke leidt een druk leven, maar door Emma kom ik tot rust, aldus Hanneke. Zij past in mijn hectisch bestaan, mijn leven wordt nu minder druk. Door Emma ontstaat er meer regelmaat. In aanvang kwam Emma 1 x per maand logeren. Nu (na het afronden van de studie) is dit 2 x per maand. Emma noemt Hanneke haar weekend pleegmama.

Xonar-Ervaringsverhaal-Hanneke-02.jpg

Als pleegouders word je soms op een voetstuk geplaatst, iedereen vindt het geweldig wat je doet. Maar ik leef gewoon mijn leven, aldus Hanneke.

Het zijn vaak de kleine succesjes die enorm veel energie geven.

Wij liggen vaak in een deuk, haar lachende snoetje, haar zien genieten, dat is prachtig. Je moet niet boos worden op kinderen, je kunt beter even weggaan, was een wijze les van de moeder van Hanneke oftewel rits dicht, laat je niet raken, het is niet persoonlijk bedoeld.

Hanneke ziet haar pleegzorgervaring als een fotoalbum met heel veel mooie herinneringen. Wij doen samen dingen, die ik alleen niet zou doen. Het is verbazingwekkend hoe snel iemand jou het gevoel kan geven er gewoon bij te horen. Het weekend met z’n tweeën, voelt zo normaal.

Sandra (begeleider pleegzorg) merkt op dat het soms hard werken is voor Hanneke. Hanneke op haar beurt geeft aan dat zij dit niet zo ervaart.

Hanneke geeft aan dat het bieden van duidelijkheid zeer belangrijk is, evenals veel visualiseren. Door het bieden van deze duidelijkheid, kan Emma meer genieten. Ook de dag bespreken met Emma is belangrijk en biedt houvast.

Hanneke heeft een pony; Sylke. Op vrijdag en zaterdag wordt Sylke bezocht. Emma geniet van het verzorgen en het rijden op Sylke. Hanneke noemt Sylke dan ook een co-pleegouder.

Hanneke noemt ook het belang van een goede match tussen de pleegouder(s) en de begeleider pleegzorg. Zij is heel tevreden met de ondersteuning van Sandra. Op internet lees je soms negatief nieuws over hulpverleners, Hanneke herkent dit niet. Sandra geeft aan 
dat zij Hanneke kan steunen omdat Hanneke open en transparant is. Het is heel fijn ‘werken’ met Hanneke omdat Hanneke gewoon zichzelf is.

Zo lang Emma het nodig heeft, blijft de deur hier open staan!