Inge Kubben

INGE KUBBEN

FUNCTIE: Medewerker VSM (Voorbereiding, Selectie en Matching)    AANTAL UREN: 24    SINDS: februari 2000

Wat houdt het werk in

Voorlichting geven over Pleegzorg, het bieden van het voorbereidingsprogramma voor aspirant-pleegouders, het uitvoeren van netwerkscreeningen; het aanbieden van ondersteuningsprogramma’s voor pleegouders en het matchen van kinderen met pleeggezinnen. Daarnaast worden wij bij elke verandering in het pleeggezin betrokken, zoals een extra inwonende, een bijplaatsing of aanbodswijziging of een pleegouder die een nieuwe partner heeft. Ook als er moeilijkheden zijn in de samenwerking tussen pleegouders en hulpverleners, sluiten wij aan bij een gesprek.

Leukst

Vooral de diversiteit tussen de verschillende taken vind ik erg leuk, het uitzoeken met aspirant pleegouders of Pleegzorg passend is in hun gezin en welke vorm. Het proces van pleegouders hierin volgen en er samen achter komen waar hun sterke kanten liggen en waar de aandachtspunten liggen.

Matching doen we met vier VSM-medewerkers en een gedragswetenschapper. De uitdaging hiervan is om de vraag van kind en ouders helder te krijgen en van daaruit te kijken welk pleeggezin passend kan zijn. We hebben gekozen om de matching met vier medewerkers te doen in plaats van een, omdat deze vier medewerkers ook het voorbereidingsprogramma geven en op die manier de pleegouders goed hebben leren kennen. Dit komt ten goede aan het maken van de juiste match.

Minder leuk

Dat we niet voor elk kind een passende match kunnen vinden. Dit heeft te maken met het feit dat de vraag van ouders en kind niet altijd passend is bij de wachtende pleeggezinnen. Daarom is het voor ons zo belangrijk om de poule van pleegouders uit te breiden. Voor elke vorm van pleegzorg (acute zorg, langdurige en partiële pleegzorg) zijn we nog op zoek naar pleeggezinnen die hiervoor open staan.

 

TIP VOOR PLEEGOUDERS

We zijn hard bezig om nieuwe pleegouders te werven; dus we vragen jullie om andere mensen in jullie omgeving te inspireren om de naamsbekendheid van pleegzorg te vergroten. Wellicht dat mensen daardoor zelf over pleegzorg gaan nadenken.

Aan de pleegouders willen we meegeven dat we heel blij zijn met jullie inzet. Bedankt hiervoor!