Met trots stelt XONAR Joëlle Voncken aan jullie voor. Joëlle is een creatieve jonge meid, die middels vlogs en blogs iedereen wil meenemen in de wereld van autisme. De vlogs worden ook op de Facebookpagina van XONAR geplaatst en op het YouTube-kanaal van XONAR.

BLOGPOST 2

Sweet escape

Soms heb ik van die periodes dat ik graag wat wil schrijven of een video wil maken, maar dan heb ik geen inspiratie. Meestal komt dat door verschillende dingen die in mijn hoofd rondspoken. Dan ben ik op zoek naar de ‘sweet escape’, er even tussen uit gaan. Nu zou een vakantie wel mooi zijn maar...haha...helaas is dat een beetje duur. Ik zocht mijn eigen ‘sweet escape’ in kleine dingen die makkelijk haalbaar zijn.

Tekenen
Ik teken al sinds ik klein ben. Het begon met kleurplaten in kleuren en erna werden het eigen tekeningen. Ik ben erg creatief en de vakken op school zoals handvaardigheid of tekenen vond ik erg leuk. Ik lette goed op en oefende wat ik interessant vond thuis. Het vak tekenen is mijn grootste hobby en passie. Ik heb van die momenten dat ik andere stijlen probeer zoals tattoo ontwerpen, landschappen en nu heel populair bij mij portretten in kleur. Hier kan ik uren aan oefenen en toch als ik voor mezelf spreek wordt het steeds beter. Veel mensen merken op dat als ik teken, ik in een compleet andere wereld zit, heel stil en mijn ademhaling wordt dieper. Relaxed, dat is hoe ik me dan voel. Nu is het meestal zo dat mensen die een vorm van autisme hebben vaak beter zijn ontwikkeld op sommige vlakken zoals bij mij creativiteit. Mijn andere grote passie fotografie hoort daar ook bij.

Hier zijn een paar tekeningen die ik zo al heb gemaakt.

img_3468.jpg    img_3042.jpg
 
img_3679.jpg    img_3632.jpg

 
Fotografie

Sinds een jaar of 11 ben ik ook erg actief met een camera. Het maken van foto’s vind ik erg leuk. De details van een ding zoals een bloem of dier vallen mij vaak snel op. Die details probeer ik dan op de foto te zetten. Dan speel ik wat met het licht of de achtergrond zodat het een mooi plaatje word. Ik kan me uren amuseren met dit!

Hier een paar foto’s die ik genomen heb.

image-1.jpg

img_2586-1.jpg

  image2.jpg
   

Zo vind ik dus mijn ‘sweet escape’ . Ik zou wel graag willen weten of er meer mensen zijn die in verschillende dingen hun ‘sweet escape’ vinden, laat het maar weten in een reactie via mijn eigen blog (https://mylovelyautismlife.wordpress.com/2016/05/20/sweet-escape/).

Liefs

Joëlle


BLOGPOST 1

Heb jij autisme? Dat had ik nooit aan je gezien!

Hoi allemaal,

ik ben Joëlle Voncken, 18 jaar en ik heb MCDD autisme. Ik vertel jullie mijn verhaal.

Toen ik geboren was begon alles. Ik was een voorbeeldige baby tot mijn 2de jaar. Toen sloeg alles om, ik schreeuwde veel en huilde ook. Op mijn derde gingen mijn ouders scheiden. Het was de bedoeling om in het weekend naar mijn vader te gaan en door de week bij mijn moeder te zijn. Dat ging even goed maar na een tijdje wou ik niet meer naar mijn vader. De reden weet ik tot op heden nog niet. Des te ouder ik werd des te erger mijn gedrag werd. We liepen onderhand al een tijd bij een psycholoog die steeds vertelde dat ik een hechtingstoornis had. ik kreeg veel therapie die uiteindelijk geen doel had.

In het 3de jaar van mijn middelbare school werd mijn gedrag thuis steeds erger. Ik heb meerdere malen geprobeerd om een einde te maken aan mijn leven. Mijn ouders waren machteloos. Ik wist het allemaal niet meer. Ik voelde me zo anders en mensen begrepen mij gewoon niet! Ik werd er altijd zo boos van!

In december 2014 werd ik opgenomen in de Mondriaan kliniek. Hier moest ik iedere dag van 12 tot 4 in een groep dingen doen. We deden boodschappen en zwemmen en ik werkte daarbij aan doelen. Daarnaast werden er testen bij mij gedaan.

Na 8 maanden kwam de diagnose MCDD. Een nieuwe vorm van autisme die nog niet zo bekend was. Ik schrok me kapot, het voelde alsof ik ziek was. Natuurlijk is dat niet zo! Ik ging op speciaal onderwijs omdat ik nog geen diploma had. Daar ben ik nu nog altijd.

Wat mijn MCDD inhoudt is dat ik veel angsten heb en het sociaal contact onderhouden is moeilijk. Maar ik voelde me voor het eerst begrepen! Ik kreeg medicatie die ik elke dag moet nemen. Het zijn zware tabletten waar ik erg moe van word. Ook word ik er dikker van. Maar toch ben ik blij met ze!

Ik houd ervan om mensen te helpen!
Naast het maken van filmpjes, schrijf ik ook een blog, namelijk: My lovely autism life. Hier schrijf ik over mijn leven met autisme!