XONAR biedt aan jeugdigen die niet langer thuis kunnen wonen, begeleiding naar een zelfstandig leven. Door de gespecialiseerde en intensieve aanpak van onze ervaren professionals, is de jeugdige in staat om na de hulp op eigen kracht en met steun van mensen die belangrijk voor hem/haar zijn zelfstandig te wonen.

Voor wie en wanneer?

Jeugdigen van 15 tot 23 jaar die door omstandigheden in de thuissituatie gedwongen worden zelfstandig te gaan wonen terwijl ze zich nog onvoldoende alleen kunnen redden. Denk aan jeugdigen met complexe problemen thuis en/of afwezige ouders. Soms zijn de jeugdigen in principe oud genoeg maar is de zelfstandigheid risicovol, bijvoorbeeld door persoonlijkheidsproblematiek, verslaving of een strafblad.

Wat doen we?

De begeleiding start met het in kaart brengen van de vaardigheden op het gebied van o.a. geld, school, werk, sociaal leven en persoonlijke verzorging. We kijken welke vaardigheden je al beheerst en welke je nog moet ontwikkelen om zelfstandig te gaan wonen. De begeleiding wordt volledig afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Een vaste hulpverlener stimuleert en begeleidt jou op diverse gebieden zoals leren budgetteren, formulieren invullen, koken en een bijbaan zoeken. Ook het contact tussen jou en je ouders wordt ondersteund en andere personen die voor jou belangrijk zijn, zoals familieleden, vrienden of anderen, worden betrokken bij de begeleiding. Na een periode van intensieve ondersteuning ben je klaar om zelfstandig te wonen.

Wat bereiken we?

  • Je leert wat je moet kunnen om zelfstandig te wonen.
  • Je doet positieve ervaringen op en krijgt vertrouwen in jezelf en in de toekomst.
  • De contacten met school zijn weer opgepakt en er is aandacht voor het vinden van een passende bijbaan zodat je je ook financieel kunt redden.
  • Je ontwikkelt een ondersteunend netwerk waar je indien nodig op kunt terugvallen.

Onze dienstverlening bestaat uit

  • Vertrektraining
  • Thuislozen ambulant
  • Zelfstandigheidstraining ambulant
  • Kamertraining

Informatie en folders over zelfstandig wonen

Van thuisloos naar zelfstandig & Willem (17)

Lees het verhaal van de aanvankelijk thuisloze Willem (17).

Bekijk hieronder de vlog van Rafaël over ZelfstandigheidsTraining bij de ZT-groep!