XONAR biedt intensieve en effectieve hulp aan jeugdigen die voortijdig school verlaten of dreigen te verlaten. Het overgrote deel van de jeugdigen gaat na deze hulp weer terug naar school en behaalt een diploma.
Onze dienstverlening bestaat uit 'LeerWerk en Trainingscentrum Oudere Jeugd'.

Voor wie en wanneer?

Jeugdigen van 12 tot 23 jaar die dreigen zonder diploma van school af te gaan of al te vroeg zijn gestopt met school.

Wat doen we?

Tijdens het eerste gesprek luisteren we goed en leggen we uit welke mogelijkheden er zijn. Samen met leeftijdsgenoten en begeleiders ga je op een actieve, sportieve en creatieve manier aan de slag. Tijdens een gevarieerd dagprogramma, bestaande uit o.a. trainingen, individuele gesprekken en sportactiviteiten, wordt er gewerkt aan zelfkennis, motivatie, vertrouwen en sociale vaardigheden. Een vaste hulpverlener stimuleert en begeleidt jou bij het traject om uiteindelijk weer terug te keren naar school. Ook je ouders en leerkrachten worden nauw betrokken bij de hulp.

Wat bereiken we?

  • Je gaat weer gemotiveerd en met zelfvertrouwen naar school.
  • Je haalt een diploma of gaat verder met hulp die eerst nodig is om later je diploma te halen.
  • Je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
  • Je werkt aan een goede toekomst voor jezelf.

Schooluitval & Jim (15)

Neem nou Jim van 15 jaar. Hij is doorverwezen naar XONAR, omdat hij agressief gedrag vertoont op school. Zijn leraren weten niet meer wat ze moeten doen om zijn ruziezoekende gedrag te keren en ook de ouders van Jim lukt dit niet. Inmiddels weigert Jim al een aantal weken om naar school te gaan. Lees meer.