XONAR biedt acute zorgverlening wanneer er sprake is van acuut gevaar in een onveilige opvoedingssituatie (door fysiek, psychisch of seksueel geweld). Onze hulp is gericht op onmiddellijk herstel van veiligheid en stabiliteit. XONAR is de enige organisatie in Zuid-Limburg die deze specialistische vorm van opvoedhulp in onveilige situaties biedt.

Ons meldpunt is 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar via het nummer:

(043) 604 55 77

Voor wie en wanneer?

Jeugdigen van 0 tot 23 jaar en hun ouders die zich in een onveilige opvoedingssituatie bevinden.

Wat doen we?

Wanneer een situatie in een gezin dreigt te escaleren, heeft de veiligheid van de kinderen de hoogste prioriteit. Zodra we een melding binnenkrijgen, brengen we de situatie in kaart en schatten we de veiligheidsrisico's in (Wat is er aan de hand? Is het levensbedriegend? Is er steun?). Op basis van de verkregen informatie bepalen we wat nodig is om de veiligheid te herstellen. Het liefst zorgen we ervoor dat uw kind(eren) thuis blijft/blijven. Als dat niet mogelijk is, zoeken we bij voorkeur een tijdelijk onderkomen bij familie, zoals grootouders, of bij vrienden. Ook bij XONAR zijn altijd bedden beschikbaar voor directe opvang. Zodra de kinderen veilig zijn, gebruiken we de tijdelijke time-out om u te helpen bij het herstel van de veiligheid en stabiliteit binnen het gezin. We activeren het sociale netwerk. Na maximaal 28 dagen sluiten we de zorg af met een advies voor het behoud van de veiligheid van u en uw kind(eren) in de toekomst.

Wat bereiken we?

  • Veiligheid en stabiliteit thuis.
  • U kunt de opvoeding beter aan.
  • Ondersteuning en hulp uit de directe omgeving

Onze dienstverlening bestaat uit

  • Crisis hulpverlening ambulant
  • Crisis hulpverlening verblijf
  • Crisis pleegzorg

 

Acute zorg & ouders van twee jonge kinderen (4 jaar en 6 maanden)

Lees het verhaal van de dreigende situatie in het gezin waarvan de 4-jarige Daan en de zes maanden oude Larissa deel uitmaken. Hun veiligheid is in het gedrang.