11
apr

Zuid-Limburgse wethouders vol lof over passie en bevlogenheid XONAR

Een week geleden brachten 11 Zuid-Limburgse wethouders met de portefeuille Jeugd samen met 2 ambtenaren een bezoek aan XONAR. Het doel van deze middag was om hen kennis te laten maken met onze dagelijkse praktijk. Na een welkom en inleiding door onze bestuurder Anja Pijls werden de wethouders gekoppeld aan een medewerker van XONAR die met hen op pad ging naar een hulpvorm. Daar kregen zij de gelegenheid om in gesprek te gaan met cliënten, een huisbezoek bij te wonen, inzicht te krijgen in onze aanpak en methodieken en waar mogelijk mee te doen met het programma in de groep.

Zo bezocht Bert Jongen, wethouder gemeente Maastricht, de Impactgroep en de groep Skoebidoe van onze autismehulpverlening. Hen werd getoond dat de Impact training is opgezet voor kinderen met ASS (tot 6 jaar) die moeilijkheden hebben met sociale betrokkenheid en een taalachterstand hebben. Het bijbehorende oudertrainingsprogramma leert ouders hoe ze, tijdens dagelijkse activiteiten en routines, sociaal communicatieve vaardigheden van hun kinderen verder kunnen ontwikkelen. Er waren tijdens het bezoek ook enkele ouders aanwezig. Zij namen de wethouder mee in hun verhaal en vertelden hoe ze de “stempel” autisme van hun kind op hun eigen manier verwerkt hebben. Ook vertelden ze vol trots welke enorme sprongen hun kind gemaakt heeft mede dankzij de Impacttraining. Uit dit emotionele verhaal sprak veel dankbaarheid naar de ambulant werker en de Impactgroep en Skoebidoe. Daarna werden de wethouder en ambtenaar meegenomen naar een huisbezoek uitgevoerd door een ambulant hulpverlener.

“Ik heb het heel speciaal en bijzonder gevonden om de wethouder mee te mogen nemen in de fascinerende wereld van het autisme. Het was fijn om dit te mogen doen, samen met “mijn gezin”. De wethouder gaf mij alle ruimte om te vertellen over de passie voor mijn werk, de autismehulpverlening, en over hoe ik met hart en ziel werk met mijn cliënten. Aan zijn reactie merk ik dat dit goed is overgekomen bij hem. Mijn doel is bereikt!” aldus deze hulpverlener.

Wethouder Marly Heusschen van Meerssen ging mee naar Daghulp Jonge Kind in Limbricht. Hier maakte zij kennis met de verschillende hulpvormen die aangeboden worden op deze locatie. Zo kwamen de zes pijlers van het MKD en de Zorgklassen aan bod; Relatie, Gedachten, Lichamelijk, Omgeving, Emotioneel en Gedrag. Ook kreeg ze meer te horen over het programma Pittige Jaren. Dit is een training voor ouders of verzorgers van jonge kinderen in de leeftijd van 3 t/m 8 jaar. Het programma bij XONAR richt zich op het versterken van opvoedingsvaardigheden van ouders met een kind binnen het MKD en heeft als doel hen te leren hoe zij het gedrag van hun kind(eren) kunnen veranderen.

 Voor het filmpje over Pittige Jaren: klik hier.

 Aan het einde van de dag werden plenair de ervaringen uitgewisseld. De algehele conclusie was: complimenten voor de passie en bevlogenheid waarmee de medewerkers van XONAR hun werk doen!

 Bert Jongen, wethouder Maastricht

‘Ik heb zelden zo’n compact en tegelijkertijd gevarieerd aanbod meegemaakt. Ik heb veel waardering voor de XONAR medewerkers en ook voor de ouders waarmee ik in gesprek ben gegaan. Het moet best spannend zijn geweest om hun verhaal en hun kwetsbaarheid open te delen.’

Jordy Clemens, wethouder Heerlen

‘Ik ben wel vaker op werkbezoek bij allerlei organisaties, maar zelden heb ik zo sterk het gevoel gehad dat ik écht de praktijk leerde kennen.’

20190403_123320.jpg