10
apr

Officiële opening IMPACT-groep tijdens open dag Autisme Hulpverlening XONAR

1, 2, 3 …go…en daar gingen ze dan, ballonnen in alle kleuren van de regenboog. Met deze symbolische handeling werd officieel de IMPACT-groep door de kinderen geopend tijdens de nationale Week van autisme. XONAR hield op woensdag 5 april open dag voor iedereen die geïnteresseerd is in dit thema. Beroepsmatig of persoonlijk, iedereen was welkom.

XONAR biedt begeleiding bij autisme van 0-23 jaar. Sinds afgelopen zomer is de IMPACT-groep gestart, een innovatief programma dat onderdeel uitmaakt van het zorgaanbod voor jonge kinderen met autisme. Uit onderzoek weten we dat vroegtijdige begeleiding zorgt voor een beter effect op de lange termijn. Dit programma bestaat uit een individuele, ambulante oudertraining eventueel aangevuld met dagbehandeling. Ouders leren dezelfde technieken als de specialisten en zijn daarmee zelfs doeltreffender dan een professional. Ouders kennen hun eigen kind immers het beste.
De resultaten van de IMPACT-groep zijn veelbelovend. Ouders zijn tevreden. Kinderen en ouders krijgen weer perspectief in het gewone leven. De mama van Pleun vertelde over haar zoektocht naar de juiste hulp voor haar dochter en haar ervaringen met XONAR.
XONAR werkt samen met eigenlijk iedereen die te maken heeft met jonge kinderen in ontwikkeling. De effecten van IMPACT worden gemeten in samenwerking met de universiteit van Gent.

Ervaringen met XONAR
Het interactieve programma tijdens de open dag had veel te bieden voor bezoekers. In volgorde van de levensloop van 0-23 jaar was er informatie beschikbaar over Autisme hulpverlening van XONAR.
Bezoekers konden terecht in de auti-bioscoop, maar er waren ook echte verhalen van cliënten en begeleiders. Ook was het mogelijk om zelf actief deel te nemen aan het bewegingsprogramma waardoor je kan ervaren hoe technieken kunnen helpen om de onderlinge communicatie in het gezin te verbeteren.

Reacties van bezoekers tijdens de open dag:

“Wat een indringend verhaal. Over Marije, moeder van Pleun die haar ervaringen vertelt over haar zoektocht naar de juiste hulp voor haar dochter van 4 jaar met autisme.”
“Erg interessant. Het is leuk dat er veel oplossingen zijn die met gewone huis-tuin- en keukenmiddelen thuis ook toegepast kunnen worden.”
“Aha, nu snap ik het een stuk beter.”
“confronterend, maar wel verhelderend.”
“Er is veel informatie over methodieken die inzicht geven hoe XONAR werkt.”
“Ik kom hier per toeval, maar ik ga met waardevolle informatie naar huis.”

Meer informatie over onze autismehulpverlening

 

XONAR open dag autisme ballonnen 2017.jpg